IKAN GORENG MANGGA
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
2 kuntum bunga kantan
5 batang serai
2 sudu gula maltose
3 biji limau kasturi ( ambil airnya)
1 biji mangga muda
garam dan perasa secukupnya
Cara membuatnya:
1. Ikan siakap yang sederhana besar dibersihkan serta digoreng, ketepikan.
2. Bunga kantan, serai, gula maltose, limau kasturi dan cili padi dikisar.
3. Mangga di hiris halus serta digaulkan bersama bahan-bahan yang telah siap dikisar.
4. Masukkan bahan perasa secukup rasa.
5. Setelah sebati, letakkan di atas ikan yang telah siap digoreng tadi.
TOM YAM UDANG
Bahan-bahan
500 gm udang galah ( rebus dan belah belakang)
10 biji cili padi ( diketuk )
2 batang serai ( dititik )
2 biji tomato ( dibelah 4 )
1 biji bawang besar
5 helai daun limau purut
5 tangkai cili kering ( digiling )
3 biji bawang merah ( digiling )
1 tangkai daun bawang ( dihiris )
1 tangkai daun sup ( dihiris )
5 cawan air rebusan ayam
1.2 gm halia
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili yang telah digiling, angkat dan asingkan.
2. Masukkan udang dan serai ke dalam air rebusan ayam dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan daun limau purut, bawang besar, cili padi dan tomato.
4. Akhir sekali, masukkan cili giling yang telah digoreng tadi. Kemudian bolehlah disediakan untuk dihidangkan ketika masih panas.
No comments:
Post a Comment